KATA | könyvelés | cégvezetés

KATA | könyvelés | cégvezetés

Köbli Tímea a TEM-on Könyvelőiroda vezető könyvelője segít eligazodni az adózás és a számlázás területein.

Véleményem szerint kötelezően ajánlott, hogy egy vállalkozó akkor is fogadjon könyvelőt, ha a KATA adózást választja. 

MIÉRT?

01

A népszerű kata adózás

Kétség sem fér hozzá, ma Magyarországon kisvállalkozóként a KATA vállalkozás a legegyszerűbb és légköltségkímélőbb adózási forma.

Eltekintve a kezdeti nehézségektől, még egy alkalmazotti státuszból vállalkozóvá váló személy is nagyon könnyen és egyszerűen megérti a mentetét és a működését. Onnantól kezdve pedig már teljes figyelmét tudja arra fordítani a vállalkozásában ami igazán fontos, magára a működésre.

Jó tanács, ha tervezed a váltást: mindenképp beszélj egy könyvelővel.

Mi eloszlatjuk a szürke ködöt!

Elmagyarázzuk mennyi is az az adó amit havonta ki kell termelned ahhoz, hogy nyereségesen tudj működni. 

02

A legnagyobb buktatók épp az indulásnál kezdődnek

Ha nem vagy hobbi adótanácsadó valószínűleg ötleted sem lenne, hogy mennyi választási lehetőséget kell megfelelően abszolválnod ahhoz, hogy olyan KATA vállalkozás induljon el, amit szerettél volna. 

Gondolok itt az áfa választás buktatóira, nem egy ügyfelem sétált bele hogy áfás vállalkozást indított, pedig nem is azt szeretett volna. Persze ezt utána kijavítani sokkal nehezebb és időigényesebb feladat tud lenni, miközben sok pénzt is veszíthet valaki. 

Tehát mindenkit bíztatok ne sajnálják a könyvelőre/adótanácsadóra a pénzt mert sok későbbi bosszúságtól tudja magát megmenteni vele.

03

folyamatos segítség

avagy mi az amit, mint cégvezető mindig tudnod kell

Legyél képes  felmérni, hogy a havi adók mint takarnak és tudj velük előre kalkulálni.

A könyvelőd segít neked eligazodni az adózási rendszerben, együtt kitaláljátok és elindítjátok a vállalkozást de minden vállalkozótól elvárandó feladat, hogy minimálisan megtanulja azt az adózási formát amit választottak.

Könyvelés

FIGYELEM!

Az is előfordulhat, hogy nem egy szakavatott könyvelőt sikerült a kezdeteknél fogadni és évekkel később derül ki egy NAV ellenőrzés folyamán,hogy hoppá hoppá, ennyi és ennyi adóelmaradás van. És még sorolhatnánk.

 

 

04

a könyvelőd vezeti a céged? ne!

Sok feladatot egyszerűen nem tud a könyvelő megtenni.

Például

  • nem ő kezeli a cég bankszámláját és
  • nem ő bánik a pénzzel,
  • ergo nem tud felelős lenni egy olyan egyszerű tényért, hogy az adó be lett-e határidőben fizetve vagy sem.

De ezen túl sokkal mélyebb döntési jogkört is szeretnének sokszor az ügyfelek a könyvelők nyakába varrni, ami nem a feladata.

Például a kintlevőségek kezelése is tud egy ilyen sikamlós terület lenni, az adózási formák döntésében is szeretnék sokan átadni a döntéskört.

Egy adótanácsadó-könyvelőnek nem az a feladata, hogy a cégedet vezesse, hanem annyi, hogy a vállalkozásod működésének sajátosságait figyelembe véve javaslatot tesz adózási formák választására.

A döntés joga és felelőssége innentől kezdve a vállalkozóra hárul, hiszen a törvény előtt is ő felel a saját vállalkozásáért.

Gyakran előfordul, hogy ha már rászánta magát valaki hogy könyvelőt fogadjon, hajlamos átesni a ló túloldalára és minden olyan feladatot a könyvelő feladatának tulajdonít, ami bármilyen formában tartalmaz számokat, adó vagy netán a NAV szót.

A saját érdekedben NE TEDD!

Egy minimális szakmai hozzáértést sajnos minden vállalkozónak meg kell tanulnia, ugyanis a könyvelő csakis a saját munkájáért felelős ideális esetben.

Azért például már nem ő felelős,

  • ha az általa kiszámolt adót az ügyfél nem, vagy csak késve fizeti meg.
  • vagy egész egyszerűen minden hónapban meglepődik hogy pl. ennyi és ennyi áfát kell fizetnem, már megint miért

Nos ezekkel az alapvető fogalmakkal mint bruttó, nettó és áfa összegek igenis tudatában kell lenniük a vállalkozóknak, hogy ne érje őket felesleges meglepetés. 

06

Lezárásképpen...

Hiszünk abban hogy könyvelő és a vállalkozó között egyfajta párbeszéden alapuló kölcsönös bizalomra épülő kapcsolatban érdemes együttműködnie.

Mi erre törekszünk eddigi vállalkozóinkkal és cégeinkkel is.

Meghallgatjuk a vállalkozók adózási problémáit, igyekszünk a lehető legoptimálisabb megoldást megtalálni a számukra és egyúttal igyekszünk is érthető formában és egyszerűen MAGYARUL  elmagyarázni az okokat és az indokot mindenkinek.

Nem az a célunk, hogy szakmai frázisok pufogtatásával próbáljunk egyfajta felsőbbrendű képet kialakítani ügyfeleinkben, épp ellenkezőleg.

Próbáljuk a lehető legegyszerűbben elmagyarázni az adózási kérdéseket, modelleket, hogy te is átlásd minél hamarabb őket és így tudj felelős döntést hozni a vállalkozásod adózásával kapcsolatosan. 

07

Kapcsolat

Kérj ingyenes konzultációt, hogy tudjunk neked havi 50 000 Ft-os spórolni

Hívj most

+36
30
568
7920