7.2.6 Kedvezmények beállítása

7.2.6 Kedvezmények beállítása

A kedvezmények mindegyike sok beállítással rendelkezik, szűkíthetők termékre, termékcsoportokra, árcsoportokra, dokumentumtípusokra és tömbökre egyaránt.

A kedvezmények karbantartására használható ablakot a bal oldali Termékeim menüpontban a felső eszköztár Kedvezmények gombjával lehet megnyitni.

Kedvezmények menüpont

Ennek hatására megjelenik a kedvezmények felvitelére szolgáló programablak:

Kedvezmények listája

A megnyíló ablakban láthatók a felvitt kedvezmények.

Új kedvezmény – itt tudunk új kedvezményt felvinni.

Megnyitás – a kijelölt kedvezmény adatlapjának megnyitása módosítás céljából.

Törlés – a kijelölt kedvezmény törlése.

Lista mentése – a látható lista nyomtatásra való előkészítése, vagy mentése Microsoft Excel munkafüzetben.

Mezők – a lehetséges adatmezők ki/bekapcsolása.

Frissítés – a látható adatlista frissítése, újbóli betöltése.

Bezárás – a kedvezmények ablak bezárása.

Magasabb prioritás – a kijelölt kedvezmény magasabb prioritásra állítása, azaz a kedvezmény előbb kerül végrehajtásra, mint a többi.

Alacsonyabb prioritás – a kijelölt kedvezmény alacsonyabb prioritásra állítása, azaz a kedvezmény később kerül végrehajtásra.

E két műveletnek akkor van értelme, ha egy adott termék értékesítésekor esetleg több kedvezmény is érvényesülhet.

Új kedvezmény felvitele

Kedvezmény adatlapja

Megnevezés – a kedvezmény megnevezése. Jelentősége nincs, csak annyi, hogy a megnevezéssel könnyebb megtalálni a kedvezmények listájában, illetve tájékoztató jelleggel megjelenik az eladói terminálban.

Dátum – a kedvezmény érvényességének kezdő és végdátuma. Ha a kezdő, vagy a vég dátum nincs megadva, akkor a kezdet, vagy vég oldalon a kedvezmény érvényessége nyitott, azaz kezdő dátum nélkül bármikor érvényes a vég dátumig, vég dátum nélkül bármeddig érvényes a kezdő dátumtól, mindkét dátum hiányában bármikor érvényes a kedvezmény.

Százalék – itt adhatjuk meg, hogy a kedvezmény hány százalékot ér. Amennyiben a százalék mezőben negatív szám kerül megadásra, úgy a kedvezmény árat emel, nem csökkent.

Mennyiség – itt adhatjuk meg, ha a kedvezményben százalék helyett egy konkrét mennyiségnyi termék árral kell csökkenteni az árat. Itt is, ha negatív mennyiséget adunk meg, az áremelést eredményez.

Legolcsóbb – ha bejelöljük, akkor amennyiben a kedvezmény több termékre is érvényesül, akkor a legolcsóbból kerül a kedvezmény levonásra.

Legdrágább – ha bejelöljük, akkor amennyiben a kedvezmény több termékre is érvényesül, akkor a legdrágábból kerül a kedvezmény levonásra.

Szükséges mennyiség – akkor célszerű kitölteni, ha a kedvezmény érvényesüléséhez egy konkrét vásárolt minimális mennyiség szükséges.

Az alsó füleken adhatjuk meg a kedvezmény további feltételeit.

A fülek mindegyikén, ha egyik fülön nem jelölünk be semmit, akkor az azt fogja jelenteni, hogy az adott fülön lévő értelmezési tartomány mindegyikén érvényesülni fog a kedvezmény (semmi jelölés = minden). Egy adott fülön, ha több helyre is jelölést teszünk, akkor a jelölt elemek egymással vagylagos kapcsolatban vannak, azaz akkor érvényesül a kedvezmény, ha legalább egyik jelölés szerint a tételre érvényesül a feltétel.

A termékcsoportok esetében az elsődleges és másodlagos termékcsoportokra ez a szabály külön-külön érvényes.

Termékcsoport fül – egyszerűen ikszeljük be azon termékcsoportokat, amelyekre a kedvezményt érvényesíteni akarjuk. Egy termékcsoport bejelölésekor a gyermek csoportok automatikusan bejelölődnek.

Termékcsoportok kiválasztása

Termék fül – egy-egy konkrét terméket és minimális mennyiséget vihetünk fel ebbe a listába, amire a kedvezmény érvényesülni fog.

Termékek kiválasztása

A listába az Új tétel nyomógombbal tudunk új terméket felvinni, a Módosítás gombbal egy kijelölt tétel módosítását kezdveményezhetjük. A Törlés gomb törli a kijelölt tételsort. Az Összefésülés nyomógomb összevonja az azonos termékek mennyiségeit. A Kivágás, Másolás, Beillesztés gombok a vágólap műveleteket valósítják meg. A Terméklista gomb pedig megnyitja a teljes terméklistát, ami kényelmesebb keresést tesz lehetővé.

Új tétel felvitelére az alábbi ablakot használhatjuk:

Új tétel felvitele

Az ablakban a felső Megnevezés mezőben a kezdőbetűk begépelésével, vagy a jobb oldali lefelé mutató nyíllal lenyíló listából való választással tudunk választani. A Mennyiség mezőben megadhatjuk, hogy mi az a minimális mennyiség, amit az adott termékből vásárolni kell, hogy a kedvezmény érvényesüljön.

A Rendben gombbal a tétel felvitelre kerül, majd az ablak bezáródik, a Rendben, következő gombbal a tétel felvitelre kerül, majd az ablak nem záródik be. A Termék kereső gomb itt is megnyitja a teljes terméklistát, így kényelmesebb keresést tesz lehetővé. A Mégsem gomb bezárja az ablakot, mentés nélkül.

Partnercsoport fül – itt jelölhetjük be a kedvezményben résztvevő partnercsoportokat.

Tömbök – itt jelölhetjük meg a dokumentumtípusokat és az azokban nyilvántartott dokumentumtípusokat.

Árcsoportok – itt jelölhetjük meg azokat az árcsoportokat, melyekre a kedvezmény érvényesül.