7.2.2 Új termék rögzítése

7.2.2 Új termék rögzítése

Új termék rögzítéséhez kattintsunk a terméklista bal felső sarkában az Új termék nyomógombra.

Új termék felvitele

Ekkor megjelenik a termék felvitelére használható párbeszédablak.

Új termék adatlapja

A termék felvitelére szolgáló ablak bal oldalán található az elsődleges és másodlagos termékcsoportok fa-struktúrája. A termék termékcsoportba besorolásához egyszerűen kattintsunk a bal oldalon látható termékcsoportok valamelyikére.

Középen a termék, vagy szolgáltatás megnevezése adható meg, ez fog megjelenni a dokumentumokon, illetve erre lehetséges keresni is. A termék megnevezése felett, jobbra az Aktív jelölőnégyzettel aktiválhatjuk, vagy inaktiválhatjuk az adott terméket.

Alapadatok fül

VTSZSZJ – a termék, vagy szolgáltatás, VTSZ, SZJ, TESZOR száma, ami megjelenik a dokumentumokon. A mező melletti kis nagyító ikonra kattintva a rögzített VTSZSZJ listából egyszerűen lehet választani.

ÁFA kulcs – a termék, vagy szolgáltatás alapértelmezett ÁFA kulcsa, ami a dokumentumokon való szerepeltetéskor megváltoztatható.

Mennyiségegység – a termék, vagy szolgáltatás alapértelmezett mennyiségegysége, ami a dokumentumokon való szerepeltetéskor megváltoztatható.

EAN – a termék vonalkódja. Nem szerepel a dokumentumokon, amire a termék beemelésre kerül, de a vonalkód segítségével gyorsabban kiválasztható a termék.

Cikkszám – a termék, vagy szolgáltatás cikkszáma. A dokumentumokon, amire a termék beemelésre kerül szerepelhet, de a cikkszám arra is használható, hogy segítségével gyorsabban kiválasztható a termék.

Automatikus EAN generálás – amennyiben be van kapcsolva, a termék a mentéskor automatikus vonalkódot kap. Az automatikus vonalkód 8 jegyű (EAN8 típusú), és egy egymást követő számsorozatból generálódik.

Automatikus cikkszám generálás – bekapcsolt állapotban a termék mentésekor automatikusan megkapja a következő szabad cikkszámot, ami egy egyszerű sorszámot jelent.

Árak fül

Árak fül

Ezen a fülön a rögzített árcsoportokban rögzíthetjük a termékhez az árakat, illetve alul az utolsó beszerzési ár kerül rögzítésre. Ha ezt megváltoztatjuk, a következő bevételezéskor ezt a a beszerzési árat ajánlja fel a rendszer.

Az árcsoportok devizaneme és nettó/bruttó volta itt nem változtatható, hanem a Kiegészítő adatok / Árcsoportok menüpontban. A beszerzési ár bruttó / nettó volta egységesen a jobb felső sarok Fogaskerék -> Cégadatok -> Egyéb beállítások fülön változtatható meg.

Egyedi partner árak rögzítése

A funkció használatával lehetőség van arra, hogy árcsoportoktól függetlenül egy-egy partnerhez további, egyedi árakat rögzítsünk, melyek a termék kiválasztásakor automatikusan érvényesülnek.

Egyedi árak rögzítése

Kattintsunk az Egyedi eladási árak nyomógombra, melynek hatására megjelenik az egyedi eladási árak szerkesztésére használható ablak:

Egyedi árak rögzítése

Ebben az ablakban az Új nyomógombbal vihetünk fel új partnert és hozzá tartozó árat. A Bruttó ár jelölőnégyzet használatával jelölhetjük, hogy a rögzített ár bruttó, vagy ÁFÁ-val növelendő, nettó ár.

Amennyiben a További automatikus kedvezmény érvényesülhet jelölőnégyzet jelölve van, úgy az automatikusan kedvezmények még tovább korrigálhatják az árat, így ha ezt az árat mindig fixként szeretnénk használni, akkor ezt a jelölőnégyzetet ne jelöljük be.

Jellemzők fül

Ezen a fülön olyan további jellemzőket vihetünk fel a termékkel kapcsolatban, amit a program alapból nem támogat. Ezen jellemzők mindegyike bekapcsolható a terméklistában a Mezők gombbal.

A lehetséges termék-jellemzőket előre definiálni kell a jobb felső Fogaskerék / Kiegészítő adatok / Termék jellemzők menüpontban.

További azonosítók

Ezen a fülön több kiegészítő cikkszám adható meg, annyi mennyiségben, amennyit engedélyeztünk, a cikkszám mellett az egység mezőben megadott mennyiség fog beállni az egység mennyiség helyett, ha az adott cikkszámot használjuk a termék keresésekor. A cikkszámok száma nem rögzített, bővíthető, de a program felhasználója által nem állítható, azt a szoftver bevezetésekor állítjuk be.

Fiók tárolók fül

kerdojelMik azok a fiók tárolók?

A termék készletét további alrészekre is bonhatjuk. Gyakorlati alkalmazás során ez legtöbbször a termék méretét jelenti, azaz egy adott terméket tovább bontunk további méretekre, így a teljes készlet méretek szerint is áttekinthető. A fiók tároló paletta konfekcióméretek esetén általában a következő: XS, S, M, L, XL, XXL, stb. A paletta szabadon bővíthető és sablonként el is menthető.

Ezen a fülön a termék tovább osztható fiók tárolókra, aminek gyakorlati jelentősége lehet egy adott termék méretekre bontása, vagy egyéb további szempontú szétbontás.

Amennyiben a programnak nem egyértelmű egy termék kiválasztásakor, automatikusan választó ablak jelenik meg, vagy mindig lehetőséget biztosít a megfelelő méret kiválasztására.Fiók tárolók

Egy új fiók tároló felviteléhez kattintsunk az Új fiók nyomógombra, melynek hatására megjelenik a fiók tároló adatlapja.

Új fiók tároló felvitele

A fiók tároló adatlapján három adat adható meg:

  • Címke – a fiók tároló címkéje, megnevezése, ez fog megjelenni a dokumentumokon.
  • EAN – a fiók tároló vonalkódja. Ezzel a kóddal egyszerűen kikereshetjük a terméket, azon belül a fiók tárolóra tudunk vele mutatni.
  • Cikkszám – a fiók tároló cikkszáma. Ezzel a cikkszámmal kikereshetjük a terméket, azon belül a fiók tárolóra tudunk mutatni.

Fiók tároló rögzítésekor az ablak nem záródik be automatikusan, ezzel is elősegítve a több fiók tároló egymás utáni felvitelét.

A fiók tárolók listáját sablonként elmenthetjük, a Sablon mentése nyomógombbal, amit másik új termék adatlapján egyszerűen a Sablon betöltése nyomógombbal betölthetünk, így nem kell újra és újra a méreteket begépelni. A sablonokat a könnyebb megtalálás érdekében tetszőleges névvel menthetjük. Ha egy sablonra már nincs szükségünk, úgy a Sablon törlése gombbal törölhetjük.

Amennyiben az Automatikus EAN generálás jelölőnégyzet be van kapcsolva, úgy a fiók tárolók automatikusan egyedi vonalkódot kapnak.