4.5.5 Megrendelés készletfoglalás működése

4.5.5 Megrendelés készletfoglalás működése

Előkészületek – megrendeléstömbök megfelelő beállítása

A megrendelések felvitele előtt célszerű a megfelelő megrendeléstömböket felvinni. Ezt jobbra fent a Fogaskerék -> Kiegészítő adatok -> Megrendeléstömbök alatt lehet megtenni.

Itt az Új tömb nyomógombbal tudunk új megrendelés tömböt felvinni. Módosítani sajnos a már felvitt tömbökben a raktárakat nem lehetséges, azonban a szükségtelen tömbök törölhetők (ha nincs még bent megrendelés), illetve a jogosultságok beállításával beállíthatók a láthatóságuk.

megrendelestomb

A mezők magyarázata:

Aktív – a megrendeléstömb kiválasztható-e a megrendelések felvitelekor, vagy sem.
Előtag – nyomtatásban ez az előtag jelenik meg a sorszám előtt. Segítség lehet a megrendelések megkülönböztetésében.
Kapcsolódó cégadatok – ha ki van töltve, akkor a saját cégadatok alatt megjelenik.
Készletkezelés – ha bekapcsoljuk, akkor a megrendelés érinteni fogja a készletet.
Számla raktár – a kiválasztott raktárból fogja levonni a számla a készletet (ha számlázzuk a megrendelést), függetlenül attól, hogy melyik számlatömbben készül a számla.
Foglalás raktár – a kiválasztott raktárban foglalja a készletet a megrendelés. Ha üresen marad, akkor nincs készlet foglalás.
Árcsoport – alap beállításban az itt kiválasztott árkategóriát ajánlja fel a program a tételek felvitelekor.

kerdojel

Miért van két raktár a megrendelésekhez?

Számla raktár és a Foglalás raktár azért van elkülönítve, mert lehetséges, hogy egy megrendelés kiállításakor egy másik raktárban (foglalás raktár) kell a készletet lefoglalni, majd az kerül átszállítva kerül a számlával a készlet tényleges levonásra (számla raktár).

Hogyan látható a foglalt készlet?

Két új készlet listázható:

Foglalt készlet – ez az a készlet, ami a megrendelések által foglalásra került.
Szabad készlet – az aktuális készletből a foglalt készletet levonva kapjuk meg a szabad készletet. Ha egyáltalán nincs foglalt készlet, akkor az Aktuális készlettel megegyezik ez az érték.

A foglalt és szabad készlet megtekintéséhez először a Termékeim menüpontban, a Mezők gombbal kapcsoljuk be azt a raktárat, amire kíváncsiak vagyunk:

keszletmezok

Miután bekapcsoltuk, válasszuk ki, mit szeretnénk látni, a készlet mezőkben:

keszlet

Aktuális készlet – az aktuális raktárkészlet (alapból ezt mutatja a program)
Foglalt készlet – a megrendelésekkel lefoglalt készlet
Szabad készlet – az aktuális készletből a foglalt készletet levonva

Válasszuk ki tehát itt a Foglalt készlet, vagy a Szabad készlet mezőt. Ezután az oszlopok fejlécére kattintva rendezhető növekvő, mégegyszer kattintva csökkenő sorrendben.

Hogy listázható a megrendelések által igényelt foglalt készlet (átszállítandó)?

Mivel egy raktárban történt foglalás lehetséges több forrásból is, ezért lehetséges, hogy ezt a készletigényt külön listázzuk.

Ha a foglalás raktár és a számla raktár nem azonos (azaz más raktárból foglaljuk le, amit át kell szállítani, majd innen számlázunk), akkor lehetőség van az átszállítandó, Készletigény mennyiségek megtekintésére is.

Ehhez az előbb bemutatott módon (előző képen) válasszuk a megfelelő lehetőséget a Készletigény listából.

Hogyan szűntethető meg a foglalás?

Alapvetően a foglalás kétféle módon szűnik meg:

1. A megrendelés számlázásra kerül. Ekkor a foglalás megszűnik, a számla raktárból a készlet levonásra kerül. A megrendelést a megrendelések listájában a Számlázás gombbal tudjuk számlázni.

2. A megrendelés törlésre kerül. Ezt a megrendelések listájában a Törlés gombbal tudjuk megtenni. Ekkor a foglalás raktárban a foglalás felszabadul.