4.1.4 Számla nyomtatása, nyelvválasztás

4.1.4 Számla nyomtatása, nyelvválasztás

A számla nyomtatását a számlalistából indulva (Nyomtatás és küldés gomb), vagy a számla lezárást követően kezdveményezhetjük. Amíg a számla nem került nyomtatásra, addig a számlán keresztben a „Minta, nyomtatási előnézet” felirat látszik.

A nyomtatáskor választható a számla nyelve is, de ha ezt elfogadjuk és továbbhaladunk, a nyelv többet már nem módosítható.

Többnyelvű számla - nyelvválasztás

A nyelv-választás során két nyelv is választható, a számla tartalma egy per (/) jellel elválasztva jeleníti meg két nyelven az adatokat. Magyar számlakibocsátó esetén az egyik nyelv mindig magyar legyen.

A nyelv-választás után a Nyomtatás gombbal lehet továbblépni, a Mégsem gombbal elhalasztani a nyomtatást.

szamla_nyomtatas

A következő ablakban a Nyomtatás gombbal a számla papír alapú számlaként kerül elkészítésre, ami nyomtatóra küldhető, vagy e-mailes kézbesítésre továbbítható.

Az Elektronikus számla nyomógombbal a számla elektronikus számlaként kerül mentésre.

kerdojelMi az az elektronikus számla?

Az elektronikus számla abban különbözik a nyomtatott számlától, hogy csak elektronikus formában hiteles, az elektronikus aláírással a kiállításkor hitelesítésre kerül és időbélyeg kerül rá, valamint csatolásra kerül bent a számla elektronikus adatállománya is (xml). Az ellenőrzéskor a számlát elektronikus formátumban kell prezentálni.

Amennyiben a számlát e-mailben továbbítja és nem tervezi egyik fél sem kinyomtatni, úgy célszerű használni, amennyiben mindenképpen szükséges, hogy a számla papír alapon kerüljön tárolásra, hogy az elektronikus számla használatát nem javasoljuk.

A Mégsem gombbal a nyomtatás előkészítése megszakítható, a számla nem törlődik, később visszatérhetünk a nyomtatására.

Amennyiben az első lehetőséget választjuk, megjelenik a számla végleges, lezárt képe, a felső eszköztáron újabb lehetőségeket biztosítva, illetve a „Minta, nyomtatási előnézet” felirat nélkül.

szamla_lezarva

A számla a használt böngészőprogramtól függően, de általában a nyomtatási kép jobb alsó sarkába mozgatva az egérkurzort, megjelenik a nyomtatás ikon:

nyomtatas_eszkozok

Általában böngészőtől függetlenül jobb egér kattintással megjelenik a nyomtatás menüpont is.

Ugyanebben az ablakban további eszközök érhetők el:

A Küldés e-mailben nyomógombbal a dokumentum elküldhető e-mailben a szabvány e-mail küldés ablakból.

A Letöltés PDF fájlban nyomógombbal a látható dokumentum letölthető PDF formátumú fájlként, ami ha elektronikus számláról van szó, elektronikus aláírással, időbélyeggel is hitelesített.

A Segítség gomb a témához kapcsolódó online súgót nyitja meg.

A Bezárás gomb a nyomtatási kép ablakot bezárja.