4.1.3 Új számla kiállítása

4.1.3 Új számla kiállítása

Az új számla kiállítását az Új számla feliratú gombbal kezdeményezhetjük, mely elérhető a program felületén a bal felső sarokban, vagy a számlalistában is a bal felső sarokban.

Új számla nyomógomb

A két helyről történő megnyitás között csak az a különbség, hogy a számlalistában található Új számla nyomógombbal előlegszámla is kiállítható, míg a program fő felületén a bal felső sarokban lévő Új számla gomb egyből egy normál számla kiállítására alkalmas ablakot nyit meg.

Amennyiben több számlatömböt használunk, úgy első lépésben megjelenik a számlatömb kiválasztására használható párbeszédablak. A számlatömb választására az számlaszerkesztő ablak felső részében jobbra, a mégsem gomb mellett is lehetőség van.

A Számla adatok fül

Számla adatok

A számla legfontosabb adatai ezen a Számla adatai fülön találhatók.

Számlázási cím

Töltsd ki értelemszerűen a vevő nevét, irányítószámát, település, utca házszám mezőket, valamint a partner adószáma mezőket.

Amennyiben négyjegyű magyar irányítószámot adsz meg, úgy a település automatikusan kitöltődik.

Egyéb adatok

Adja meg a számla kelte, teljesítés kelte, fizetési határidő dátumokat, valamint a fizetési módot. Ezután válassza ki a számla devizanemét. Az árfolyam mező csak akkor lesz aktív, ha a devizanem nem Ft, vagy HUF, ekkor az árfolyam mező mellett használhatja a kis nagyító ikont, melynek hatására egy naptárból való dátumválasztás után a program megkísérli betölteni a Magyar Nemzeti Bank weboldalán található árfolyamot a kiválasztott dátumon. Amennyiben ez sikertelen, vagy a devizanem nem felismerhető, úgy az árfolyam mező üres marad, kézzel beírhatja az árfolyamot.

Tételek felvitele, műveletek

Új tételt a számlára az Új tétel nyomógombbal tud felvinni, ekkor megjelenik a tétel felvitelére használható párbeszédablak:

Új tétel felvitele

A Megnevezés mezőbe kezdje el begépelni a tétel nevét. Ha használ terméktörzset, akkor a program a beírt megnevezés alapján javaslatot tesz a legördülőben a tétel gyors kiválasztása érdekében.

A termék kiválasztása után, ha a terméknek vannak fiókjai, akkor az a megnevezés mező alatt megjelenik.

A Cikkszám mezőben megadhatja a termék cikkszámát. Ha itt entert nyom, akkor a program cikkszám, vagy EAN kód alapján megpróbálja a terméket kikeresni  (nem kötelező).

A VTSZSZJ mezőben megadhatja a termék, vagy szolgáltatás VTSZ / SZJ / TESZOR számát (nem kötelező).

A Mennyiség mezőben megadhatja az adott tétel mennyiségét, ezzel lesz felszorozva a megadott egységár.

A Mennyiség melletti Mennyiségegység mezőben begépelheti, vagy kiválaszthatja a használni kívánt mennyiségegységet.

A Nettó egységár mezőben adhatja meg a tétel nettó (ÁFA nélküli) egységárát, ez lesz felszorozva a mennyiség mezőben megadott mennyiséggel.

Az ÁFA kulcs mezőben választhatja ki a szükséges ÁFA kulcsot.

A Bruttó egységár mező a nettó egységár és ÁFA kulcs kiválasztása után automatikusan számítódik, de akár a bruttó egységárban is megadhatja a termék árát.

Ha a termék a terméktörzsből származik, úgy az ár mellett jobb oldalt megjelenik annak az árcsoportnak a neve, ahonnan az ár származik.

A program a számla nyomtatása során mindig azt az összeget (nettót, vagy bruttó) fixálja le, amelyiket begépelte, vagy amelyik a terméktörzsben rögzítésre került. Azaz ha azt szeretné, hogy a kerekítésekből ne legyen más összeg, mint amit szeretett volna, akkor mindig azt az árat gépelje be, amelyiket fixen akarja tartani.

A Kedvezmény mezőben százalékos mértékben adható meg a kedvezmény mértéke, ami levonandó a megadott összegekből.

Az ablakban a Rendben nyomógombbal a tétel felvitelre kerül, majd a tételfelviteli ablak bezáródik.

A Rendben, következő nyomógomb hatására a tétel felvitelre kerül, de az ablak nem záródik be, egyből lehet újabb tételt felvinni.

Az Új termék gombbal olyan termékkel bővítheti a terméktörzset, ami addig a törzsben nem szerepelt.

A Termék kereső ablak megnyitja a terméklistát, ahol nagyobb ablakban keresheti ki a szükséges terméket.

A Mégsem gombbal kiléphet a tételfelviteli ablakból.

Amennyiben az előfizetés készletkezelésre is kiterjed, úgy a Raktar legördülőben változtatható az alapértelmezett kivételezési raktár.

Tétel módosítása, törlés és egyéb műveletek

A számlaszerkesztő ablakban a tétel módosítása a Módosítás gombbal lehetséges, a Törlés gombbal pedig törölhetők a kijelölt tételek. A Módosítás gombbal ugyanaz az ablak jelenik meg, ami előzőleg az új tétel felvitelekor ismertetésre került.

A tételek több dokumentumtípuson keresztül egyszerűen vágólap műveletekkel másolható, kivágható.

Ha tételeket szeretnénk másolni, akkor jelöljünk ki több tételt (CTRL gomb nyomvatartásával), majd kattintsunk a Másolás nyomógombra, majd a cél helyen kattintsunk a Beillesztés gombra. Ennek hatására a cél helyen is beillesztésre kerülnek a tételek.

Amennyiben kijelölés után a Kivágás gombot használjuk, úgy a forrás helyről a tételek törlésre kerülnek, majd a Beillesztés gombbal a cél helyen beilleszthetők.

Tétel másolása

Tétel beillesztése

Az ÁFA váltás nyomógombbal lehetőség van arra, hogy tömegesen a felvitt tételek ÁFA kulcsát módosítsuk egy másikra. Ez hasznos akkor, ha az alapból más ÁFA kulcsú termékekből álló számlát 0% ÁFA kulccsal kell kiszámlázni.

A Levelezési cím fül

Levelezési cím

A Levelezési cím fül kitöltése nem kötelező, de kitöltése esetén a számla fejlécében a vevő adatai alatt „Levelezési cím” felirattal megjelennek ezek az adatok. Javasoljuk használatát, ha a számla postázásra kerül és szükséges a levelezési címet is feltűntetni, ami eltér a számlázási címtől.

A Vevő adatai fül

Vevő adatai

A Vevő adatai fülön a bal oldali Vevő adatai szekcióban kitöltött mezők nem befolyásolják a számla nyomtatási adattartalmát, csupán azt statisztikai célokat szolgálnak, például ha a számla egészségpénztár részére számlázandó, akkor itt adható meg, hogy ki volt a tényleges vevő és a számlalistában ilyen esetben a Vevő neve, címe mezőkben ez az adat jelenik meg. Ha nincsenek kitöltve az itt található Vevő adatai szekcióhoz tartozó mezők, akkor a Vevő neve, címe mezőkben a számlázási cím részben megadott (első fül) adatok fognak szerepelni.

Az Egészségpénztári vevő adatai szekcióban megadott adatok feltűntetésre kerülnek a számlán is, a számlázási cím alatt közvetlenül. Ezt az egészségpénztár részére történő számlázáskor javasoljuk, amikor fel kell tűntetni a vevő nevét és egészségpénztári kódját is.

A Megjegyzés a dokumentumon fül

Számla megjegyzése

A Megjegyzés a dokumentumon fülön megadott szöveg megjelenik a számla alján. A megjegyzés megadásakor alapvető formázási műveletek is használhatók.

Számla lezárása, nyomtatási kép

A számlaszerkesztő ablak felső részén található Nyomtatási kép nyomógombbal a számla tartalma ellenőrizhető.

A számla szerkesztése a Rendben gombbal lezárható.

A Mégsem gombbal a számlaszerkesztő ablak bezárható, a számla nem kerül mentésre.

A számla mentésekor (Rendben gombbal), a következő ablak jelenik meg, ahol választhatunk, milyen formában mentjük a dokumentumot és megadhatjuk azt is, ha a kiállítandó számlával kapcsolatban a kiállítás pillanatában pénzügyi teljesítés is történt:

Számla lezárása

Jobb oldalt csak azok a fizetési módok jelennek meg, melyek valamely pénztárhoz is kapcsolódnak, ide beírva az összegeket egyből kiegyenlíthetjük a számlát. A fizetési módok melletti kis nyíl gomb a teljes összeget beemeli az adott rubrikába.

A Félretesz nyomógomb a számlát félretettként menti.

kerdojelMi az a félretett számla?

A félretett számla valójában nem számla, nem szerepeltethető könyvelésben, nem használható fel ÁFA visszaigénylésre. Egy olyan dokumentum, ami a számla, vagy díjbekérő szerkesztésekor jön létre sorszám nélkül, még módosítható állapotban, melyet később módosíthatunk, vagy végleges formájában akár érvényes számlaként elmenthetünk. A félretett számla a számlalistában főlt betűvel jelenik meg.

A Mentés nyomógomb menti a dokumentumot, nyomtatásra használható ablakot nem nyit, majd zárja a számlaszerkesztőt.

A Mentés papír nyomtatás, vagy elektronikus számla nyomógomb menti a számlát, zárja a számlaszerkesztőt, majd megnyitja a számla nyomtatási képét, ahol lehet nyelvet választani és papírra nyomtatni, vagy elektronikus számlaként menteni.