Lassan fizető ügyfelek és likviditási gondok? Van megoldás!

innvoice-

Cégvezetőként stabilitásra kell törekednünk, és megragadni minden lehetőséget arra, hogy az egyre éleződő versenyben az élvonalba tartozzunk. Major-Maróthy Zsolt, a Magnet Faktor vezérigazgatója elárulja, hogyan növelhetitek cégetek pénzügyi stabilitását és ez hogyan segítheti hosszabb távon is a céljaitokat.

Mi az, amit mindenképpen érdemes tudni a faktoringról?

Faktoring alatt a vállalkozások követeléseinek adásvételét, engedményezését értjük. Te kiállítod a számlát a vevődnek, mi megvesszük, és azonnal kifizetjük neked, a vevőd pedig felénk teljesít, amikor lejár a számla fizetési határideje. Egyre szélesebb körben ismert a fogalom, de sokan bizalmatlanok, keresik az apróbetűs részt. Pedig a jó hír, hogy nálunk tényleg nincsenek csapdák és apró betűk.

Mit gondolsz, miért nő a faktoring népszerűsége?

Ahogy egyre több megrendelő kér hosszabb fizetési határidőt, egyre több cégnek okoznak likviditási gondot a lassan érkező bevételek. A számla faktorálás azért jó megoldás, mert gyors, és általa kiszámíthatóvá válik a cash-flow. Könnyebben tervezhetők a cég fenntartásával kapcsolatos kiadások, nem szenved késedelmet az üzletfejlesztés, és legfőképpen nincs akadálya annak, hogy a cég gyorsan és rugalmasan reagáljon a piaci igényekre. Ezek mellett pedig még a késve vagy nem fizető vevők ellen is védelmet nyújthat a szolgáltatásunk.

Mikor jött létre a Magnet Faktor, és mi az, amiben alapvetően segíteni tudtok a hozzátok forduló vállalkozásoknak?

A Magnet Faktor ötlete – és jogelődje – majdnem 20 éve született meg, azóta pedig folyamatos a fejlődés. Alkalmazkodunk a változó piachoz és kiemelten fontosnak tartjuk a technológiai fejlesztéseket, amivel arra törekszünk, hogy a leggyorsabban és legegyszerűbben pénzhez juttassuk az ügyfeleinket. Ez kiterjed a számlabeküldésre, de a házon belüli folyamatainkra is. A faktorlás legfőbb előnye, hogy megoldást nyújt a likviditási zavarokra, kiegyensúlyozza a vállalkozás napi működést és megoldást nyújt a bizonytalan pénzügyi helyzetekben. Viszont azt is fontos látni, hogy a kintlévőségek nyilvántartása és kezelése is hatalmas terhet vesz le ügyfeleinkről.

Mekkora ügyfélkörrel dolgoztok jelenleg és hogy áll ez össze?

Az ügyfélkörünk folyamatosan bővül, a legkisebbektől a legnagyobbakig, vegyes a felhozatal. A faktoring szinte minden szektorban hasznos, elsősorban a kereskedelem és szolgáltatásnyújtás területén vagyunk erősek, de, hogy példát is mondjak a szállítmányozástól a munkaerőkölcsönzésen át a kórházi beszállítókig, igazán sokszínű az ügyfeleink tevékenységi köre. Arra törekszünk, hogy mindig egyéni igényekre szabott feltételekkel segítsünk. Reklámszövegnek hangzik, de igaz: az ő sikerük a mi sikerünk is egyben.

Mi történik tulajdonképpen, ha valaki veletek dolgozik?

A folyamat két szakaszra osztható, kezdjük az elejéről! Ha valaki felveszi velünk a kapcsolatot, kollégáink 24 órán belül visszahívják, és azonnal elkezdődik az érdemi munka. Nem általános kérdések és válaszok hangzanak el, hanem konkrét, ügyfélre szabott megbeszélés zajlik. Ha ez pozitív végkicsengésű, az ajánlattétel és a szerződéskötés akár 24 óra alatt is kipörgethető. Ha megvannak az aláírt szerződések, azután jön a második szakasz, ami még egyszerűbb: ügyfelünk kiállítja a számlát, egy online felületen beküldi nekünk, mi pedig már aznap utalunk, így nem kell 8 vagy akár 360 napot várni, hogy a vevő teljesítsen.

Számszerűsíthetjük, hogy mit jelent ez a gyakorlatban?

Nézzünk egy példát: ha kiállítasz egy bruttó 10 millió forintos számlát, 90 napos fizetési határidővel, akkor a Magnet Faktor azonnal utal neked 9 millió forintot. A fennmaradó 1 millióval akkor számolunk el, amikor a vevőd teljesítette a fizetést a mi irányunkba: levonjuk a faktorálás díját (ennél a példánál 390 ezer forintot), majd a fennmaradó 610 ezret is utaljuk neked.

Az alábbi kalkulátor segítségével nagyon egyszerűen kiszámítható mindez:

Add meg a faktorálandó számla összegét, mi pedig segitünk kiszámolni a faktorálás során felmerülő költségeket.Kiknek jelenti a megoldásotok a legnagyobb előnyt?

Mindenki jól jár a faktorálással, ha a hosszú lejáratú számlák akadályozzák az üzletmenetet vagy az előrelépést.

Sok példát látunk arra, hogy egy kisebb vállalkozás hiába csaphatna le egy jelentős megrendelésre, amíg a pénze az egyik vevőjénél áll, nincs kellő tőkéje az új megrendelés teljesítéséhez.

A faktoring akkor is hasznos, ha egy cég új piac felé nyit. Az ezzel járó kockázatot a faktorálással, illetve kiegészítő biztosítással csökkenthetjük.

A likviditási gondokkal küzdő, de még vagy már nem hitelképesvállalkozásoknak is nagyszerű megoldás a faktoring. Gyorsabb az adminisztráció, ráadásul nem a velünk szerződő cég hitelképességét vizsgáljuk, ami induló vállalkozások esetében nagyon fontos. Ha a vevőd fizetőképes, nincs akadálya a faktorálásnak!

Egy utolsó, személyes kérdést engedj meg, Zsolt. Mi az, ami miatt értéket hordoz számodra ez a tevékenység?

Azt hiszem, ezzel minden cégvezető egyet fog érteni: a Magnet Faktor felépítése, működtetése és fejlesztése a kezdetektől fogva hatalmas kaland és kihívás volt. Egyszerűen jó látni, hogy ügyfeleink bizalmát élvezzük, és a cég évről évre fejlődik.

Ehhez csak hozzájárul az, hogy tevékenységünkkel másokat is tudunk abban segíteni, hogy megvalósítsák az álmaikat, és jól működő, pénzügyileg sikeres vállalkozást építsenek fel.

Esettanulmány: Hogyan segíthet a faktoring egy vállalkozás felvirágoztatásában?

Ügyfelünk, Gyuri családja generációkon keresztül zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozott, így számára nem volt kérdés, hogy egyszer majd tovább fogja vinni  a  családi vállalkozást.  A főiskola után azonban először ki akarta próbálni magát egy számára ismeretlen közegben, és néhány év alatt beszerzési vezető lett  food  termékek területén az egyik ismert bevásárlóláncnál. Itt megismerkedett a multinacionális áruházak belső működésének részleteivel, értékes kapcsolati hálót épített ki és találkozott a faktoring szolgáltatás nyújtotta előnyökkel is. Később, mikor szülei visszavonultak és átadták neki a stafétát, tudta, hogyan kell a családi vállalkozást alkalmassá tenni arra, hogy a  multicégek belistázzák több, általuk termesztett terméküket.  

A korábbi tapasztalatából megtanulta, hogy  nem lesz finanszírozási gondja,  mert ezek a nagyvállalatok régóta ismerik a számla faktoring finanszírozást a beszállítóik megsegítésére. Az ő dolga csak az volt, hogy kiválassza a faktoring szolgáltatók közül a  MagNet  Faktort, ahol igényeinek legmegfelelőbben került kialakításra a finanszírozási együttműködés.  

Mivel jól ismerte a multik fizetési és megrendelési szokásait, így az első pillanattól fogva tudta, mire van szüksége ezen a téren: a  számla faktorálás  biztosította rugalmasságra, könnyen és gyorsan növelhető vagy csökkenthető keretösszegekre, hogy mindig a legalacsonyabban tudja tartani a kiadásait. Nem okozott neki tehát problémát, amikor a zöldségek és gyümölcsök beszállítása mellett elnyerte először csak néhány üzletben annak a lehetőségét, hogy zöldség- és gyümölcslevekkel is kiegészítse a termékportfólióját. 

Rugalmas finanszírozás: kipipálva !

Egyszerű ügymenet: kipipálva!

Növekedés könnyedén: kipipálva!

Miután Gyuri átvette a cég vezetését és megkezdte a beszállításokat több multilánc felé,  a második évében 30%-kal, a harmadik évében pedig 50%-kal növelte meg a vállalkozás forgalmát,  köszönhetően a  számla faktorálás  biztosította forgótőkének.

 
Érdekesnek találtad a témát? Tudj meg többet itt: Faktorálás – MagNet Faktor – Segítünk a pénzügyekben

A cikk szerzője:

innvoice

Értesülj tippek, hírek, sikertörténetek

Idei évünk az időspórolásról szólt, számos funkcióval akár egyenként is rengeteg időt tudtunk ügyfeleinknek megtakarítani. Tekintsük át, mi történt 2023-ban.
2023-ban ismét a pénzügyileg legmegbízhatóbb cégek minősítését kaptuk.
A 2023 július 1-től induló EPR, körforgásos termékdíjak kezeléséhez az Innvoice hatékony segítséget biztosít