Könyvajánló: Profit first – Először a profitot – 1. rész

innvoice-

Szomorú tény, de a cégek 50%-a nem éri meg az 5. évet. Nincs ennek semmi különösebb oka, csak annyi, amitől magánemberként a pénzügyeink terén is szenvedünk. Senki nem tanította meg, hogyan is kell a pénzügyeinkre, vagy a szerelemből létrehozott vállalkozásunkra, mint rendszerre tekinteni. 

Az egyik leghasznosabb könyvet szeretnénk bemutatni, ami cégünk működése során alkalmazásra került. Az Innvoice hisz abban, hogy Magyarország megérdemel olyan korszerű és jól működő vállalkozásokat, melyek bárki számára példaértékűek lehetnek. 

Igaz rád, mint tulajdonosra bármelyik az alábbi három pontból? 

 1. Éjjel nappal dolgozom, nem látom a végét, viszont nem tudok megfizetni segítséget.  
  Sok vállalkozása a tulajdonos részvétele nélkül nem működőképes. A tulajdonos hiába “szabadulna” néhány tevékenységtől, nem képes a piacról szakembereket alkalmazni. Hiszen általa végzett munkát a cégben nem piaci alapon fizeti meg, szakember felvétele jelentős anyagi terhet ró a vállalkozásra, ezért a tulajdonos örökre bent ragad a cég teljes működtetésében is.  
 1. Úgy érzem túl sok a költségem, emiatt nem érzem, hogy profitábilis lenne a vállalkozásom.  
  A költségek érzelmek és nem a valós számok alapján kerülnek meghatározásra. Érzésre megy a pénzgazdálkodás, semmi nem szab határt a költésnek a bankszámlaegyenlegen túl. A költségek gyakran az adók, vagy akár a profit terhére is keletkezhetnek. Nem beszélve a tartalékképzés hiányáról, egy-egy váratlan kiadás romba döntheti az egész céget. 
 1. Magamat fizetem ki utoljára, ami nem mindig úgy sikerül, ahogy elképzelem.  
  A tulajdonos(ok) számára a profit akkor kerül kifizetésre, ha “úgy alakulnak a dolgok”. Így az utolsó helyen szerepel, ami hosszútávon a tulajdonos elégedetlenségéhez vezethet, esetleg kiégéséhez. Hiszen hiába dolgozik, nem érzi úgy, hogy lenne bármi értelme. 

Ha legalább 1 pont igaz rád, akkor az “Először a profitot” egy olyan nagyszerű könyv, amit jó szívvel ajánlunk. Nem kell közgazdász végzettség hozzá, mégis egyszerű szokás-változtatással képes elérni azt, ami méltóvá tesz egy vállalkozást arra, hogy vállalkozásnak nevezhessük. Nem mellesleg a tulajdonos számára pedig még profitot is termel. Hisszük azt, hogy egy jól működő rendszer képes arra, hogy energiákat szabadítson fel, és lehetőséget biztosítson a hosszútávú vonzó vízió kialakítására ahelyett, hogy a tulajdonos egy maga számára 0-24 óráig terjedő munkahelyet teremtsen. 

Az Először a profitot rendszer nem csinál mást, mint kiindul a jelen állapotból (akkor is, ha például a profit 0%, vagy a költségeink netán 90%-ot tesznek ki). Ezt követően 1-1% változással igyekszik biztosítani az ideális állapotot. 

A módszer végtelenül egyszerű. Gondoljunk csak arra: ha bevágunk egy hamburgert, vajon észrevesszük, hogy húspogácsa holnaptól 200 g helyett csak 199 g lesz? Vagy lelkes sportemberek számára: észrevesszük, ha holnaptól 400 méter helyett 401 métert futunk? Ilyen egyszerű szokásváltoztatásokkal hatalmas eredményeket tudunk elérni, mégsem fog sem a tulajdonos, sem a vállalkozás belehalni a változásokba. 

Egyszerűnek tűnik? Pont ez a szépsége. Gyakorlatilag nem kell nagy változásokat eszközölni, mégis hatalmas eredményeket érhetsz el. 

“Ha akarsz valamit, az egész Mindenség összefog, hogy kívánságodat megvalósítsad.” 

Mit szólnál ahhoz, ha holnap arra ébrednél, hogy: 

 1. Holnaptól a cégben betöltött szerepednek megfelelő piaci bért kapnál te és munkatársaid is tisztán, adózva? Ugyanúgy dönthetsz úgy, hogy imádsz 24-ből 30 órát dolgozni egy nap, de mégis megvan a választási lehetőséged (ami eddig nem volt). Mivel piaci bért fizetsz magadnak, könnyedén felvehetsz egy szakembert a piacról és rövidesen elmehetsz nyugdíjba, ha az a célod, vagy ha élvezed, amit csinálsz, akár kiválaszthatod azokat a tevékenységeket, amikben a legjobb vagy. 
 1. A költségeidet kontroll alatt tartja helyetted a rendszer, nem is kell rá gondolnod, mégsem tudsz többet költeni, mint ami engedélyezett. Ez már egy olyan pont, ami akár egy befektető számára is szimpatikus rendszert képvisel, ha eladnád a céged. Gondolj bele, ki akarna egy káoszt örökölni, vagy netán megvásárolni utánad? 
 1. Ha te vagy a tulajdonos, fontos, hogy a céged téged is kell, hogy szolgáljon, azért hoztad létre, mert többre, jobbra vágytál. Ezért a vállalkozásod holnaptól akár már csak a működéséből profitot fizet számodra, feltéve, hogy nem csak az volt a célod, hogy egy munkahelyet hozz létre magad számára, ahol mindenért te vagy a felelős. Olyan ez, mint egy albérlet, amit te építettél és ahol te vagy a főbérlő. 
 1. Mit szólnál ahhoz, hogy a céged önálló rendszerként is tud üzemelni, értéket teremteni azáltal, hogy mindenki azokat a tevékenységeket végzi, amiben a legjobb. (nem azokat, amiket muszáj) 

Szívből ajánljuk a könyvet minden cégtulajdonosnak, aki most még csak egy munkahelyet teremtett magának, de már érzi, érti, hogy a vállalkozás létrehozása akkora felelősség, mint a gyermekvállalás, ahol a gyermek kezét ugyanúgy nem foghatjuk élete végéig. A profit az egyik haszon, amit a rendszer biztosít a másik az, ami még talán ennél is fontosabb: 

Olyan értéket teremtünk vállalkozásunkkal, ami másokat is szolgál és akár a tulajdonos életén is túlmutatóan, hosszútávon működőképes. 

Természetesen ahhoz, hogy a vállalkozás életben maradjon, számtalan egyéb tényezőnek is passzolnia kell. A működőképességhez azonban egyik elengedhetetlen láncszemére világít rá az Először a profitot rendszer. 

Az út hosszú és tanulságos. Az Innvoice-nál mégis azt gondoljuk az Először a profitot könyv ennek a folyamatnak egy elengedhetetlen része. 

A könyv megrendelhető a Pongor Kiadótól: 

(használd a PROFIT10 kuponkódot és egyszeri 10% kedvezményre vagy jogosult) 

https://pongor-uzleti-konyvek.hu/eloszor-a-profitot

A cikk szerzője:

innvoice

Értesülj tippek, hírek, sikertörténetek

Idei évünk az időspórolásról szólt, számos funkcióval akár egyenként is rengeteg időt tudtunk ügyfeleinknek megtakarítani. Tekintsük át, mi történt 2023-ban.
2023-ban ismét a pénzügyileg legmegbízhatóbb cégek minősítését kaptuk.
A 2023 július 1-től induló EPR, körforgásos termékdíjak kezeléséhez az Innvoice hatékony segítséget biztosít