Élet a KATA után – Átalányadó adózási forma

innvoice-

Milyen változások lépnek életbe 2022 szeptember 1-jén?

 • A KATA adózási formát választók csak magánszemélyek felé számlázhatnak, cégek felé nem. A személyszállítást végző vállalkozások (taxi) kivételt képeznek.
 • Mellékállásban nem lehet választani a KATA adózási formát.
 • BT-k továbbá nem választhatják a KATA adózási formát.
 • A KATA bevételi határ az eddigi 12 millióról 18 millió Ft-ra emelkedett.

A KATA adózási formát választók ezentúl alapvetően három úton folytathatják tevékenységeiket:

 • Átalányadózás adózási formára térnek át
 • SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozásban folytatják, vagy társas vállalkozást alapítanak
 • Visszatérnek munkavállalóként

A három forma jelentős gondolkodásbeli különbséget igényel, ezért mindenképpen ajánljuk szakember segítségét a személyiségnek is megfelelő folytatáshoz.

Az Átalányadó adózási forma

A KATA után ez az adózási forma némileg több adminisztrációval jár, hiszen nem lehet letudni a havi KATA befizetésével a kötelezettségeket, de még mindig ez lehet sokak számára a legkedvezőbb.

Költséghányad

Költséghányad: 40, 80, 90%. Attól függően, a vállalkozás milyen tevékenységet végez, a három közül egyik költséghányad alkalmazható (azaz a bevétel költséghányaddal csökkentett része lesz az adók alapja). Mindenképpen érdemes könyvelővel egyeztetni a kiválasztáshoz.

Adómentes jövedelemhatár

Adómentes összeghatár (azaz a bevétel költséghányaddal csökkentett része) lett megállapítva, amely adóalaphatáron belül a a TB és SZOCHO is adómentessé válik. Ez a az adómentes határ 2022-ben a minimálbér fele, azaz egy évre számolva 200.000*12 hónap/2 = 1 200 000 Ft.

Átalányadózás bevételi határ

40% és 80% költséghányad esetén 24 000 000 Ft éves bevételig választható az átalányadózás (2022-től éves minimálbér 10-szerese (200 000 x 12 hónap), 2021-ben 15 000 000 Ft volt).

90%-os költséghányad (kereskedelmi tevékenység) 120 000 000 Ft éves bevételig választható az átalányadózás (éves minimálbér 50-szereséig (200 000 x 12 hónap x 50)).

Járulékmentesség

A felsorolt járulékoknál fontos alap a minimálbér (2022-ben: 200 000 Ft) és a garantált bérminimum (2022-ben: 260 000 Ft). Ha szakképesítést igénylő munkát végzünk, akkor a bérminimumot kell figyelembe venni, egyébként a minimálbért.

Alapvetően négy járulékot és adót kell fizetni:

 • SZJA – személyi jövedelemadó, ez alól éves 1 200 000 jövedelemhatárig mentesülünk (azaz az elérést követően kell fizetni).
  Fizetendő negyedévenként a negyedévet követő 12-éig.
 • TB – társadalombiztosítási hozzájárulás. Ha főállásban tevékenykedünk, akkor a minimálbér/bérminimum, vagy a jövedelmünk (bevétel – kiadás) után (attól függ, melyik a nagyobb) mindenképpen fizetni kell. Mellékállásban csak a 1 200 000 határ feletti jövedelmünk után fizetünk, amennyiben azt már az évben elértük. Nyugdíjasként mentesülünk.
  Fizetendő a tárgyhót követő 12-éig.
 • SZOCHO – szociális hozzájárulás. Ha főállásban tevékenykedünk, akkor a minimálbér/bérminimum, vagy a jövedelmünk (bevétel – kiadás) után (attól függ, melyik a nagyobb) mindenképpen fizetni kell. Mellékállásban csak a 1 200 000 határ feletti jövedelmünk után fizetünk, amennyiben azt már az évben elértük. Nyugdíjasként mentesülünk.
  Fizetendő a tárgyhót követő 12-éig.
 • IPA – iparűzési adó. Telephelyünk településén meghatározott adó, általában 1%.

A fentiek nem minősülnek szaktanácsadásnak, mindenképpen javasoljuk könyvelő, szakember felkeresését a pontos körülmények tisztázása érdekében.

Figyelembe ajánljuk Átalányadó assziszensünket, ami figyelmeztet a határidőkre és segít kiszámolni az adóid és járulékaid.

A cikk szerzője:

innvoice

Értesülj tippek, hírek, sikertörténetek

2023-ban ismét a pénzügyileg legmegbízhatóbb cégek minősítését kaptuk.
A 2023 július 1-től induló EPR, körforgásos termékdíjak kezeléséhez az Innvoice hatékony segítséget biztosít
A 2023. évi Magyar E-kereskedelem Napján nagyszerű tapasztalatokat és inspirációt szereztünk. Olyan élményeket és lehetőségeket nyújtott nekünk, amelyek messze túlmutattak az online kommunikáció lehetőségein. És hogy miért is volt inspiráló számunkra részt venni az eseményen?