Átalányadó könyvelő nélkül

innvoice-

Ha a könyvelő által ajánlott 30-40 ezer Ft havidíjat soknak találod az átalányadós vállalkozásod könyveléséhez, akkor érdemes tovább olvasnod.

Miről is szól egy vállalkozás?

Egy vállalkozás életéhez elengedhetetlen a jövőkép, a jövőbe vetett hit. Ha ez nincs, semmi sincs. Vannak ugyan nehéz időszakok, de ennek kell annak a tényezőnek lennie, ami átsegít, erőt ad a folytatáshoz.

Ahhoz, hogy a vállalkozásodban fejlődést érj el, idővel egyre inkább optimálisabban kell használnod a rendelkezésre álló erőforrásokat.

Erőforrások alatt érthetjük a hatékony szoftverek használatát (amik például helyetted számláznak, automatikus értesítéseket küldenek, stb), de a munkatársaidat / alvállalkozóidat / könyvelődet is, akik megtöbbszörözik a saját erőforrásaidat, szakértelmedet, idődet. Amelyik tevékenységet Te 5 óra alatt végzel el, az lehetséges, hogy egy szakember számára csupán 1 órát sem vesz igénybe. De ha egy munkatársad egy adott feladatot hozzád képest 80% szinten végzi, még akkor is bőven előbbre vagy, hiszen időt szabadít fel számodra, ami idő alatt más dolgokkal foglalkozhatsz, amiket jobban szeretsz csinálni, vagy amiben hatékonyabb vagy.

Milyen előnye van más emberek munkaerejének, szakértelmének, vagy szoftverek segítségül hívásának?

  • időt takarít meg – gondolj csak az automatikus számlázásra, vagy akár arra a szakértelemre, ami által egy szakembernek fele annyi időt megcsinálni egy feladatot, mint neked
  • frusztrációtól mentesít – olyan feladatokra keresel segítséget, amit más imád, neked csak nyűg, frusztráció, kevés sikerélmény
  • költséget csökkent – egy szoftver sokszor jóval olcsóbb, mint saját, vagy mások munkaidejének költsége, de egy szakember megkímélhet olyan utólagos bírságoktól, költségektől, amiket téged terhelnek

Mi történik, ha egyedül végzed a könyvelést?

Egyrészt nyilvánvalóan kevesebb időd lesz, hiszen magadnak csinálsz olyan feladatokat, amikre eddig nem kellett időt szakítanod, illetve amikben sem jártasságod sincs.

Várhatóan több frusztrációd lesz, hiszen bizonytalan leszel olyan könyvelési alapfogalmakban, amikre eddig nem volt szükséged. Nem beszélve arról, hogy olyan adatok után kell vállalnod a felelősséget, amiket te számoltál ki, amikhez neked kell megszerezned a szaktudást, miközben egy szakembernek megvan a rutinja, de esetleges hibákra felelősségbiztosítással is fel van készülve. Nem is beszélve arról, hogy a vállalkozók többsége nem feltétlenül szeret könyveléssel foglalkozni, Te mégis erre vállalkoznál (természetesen kivétel, ha ezt imádod, de valljuk be, nem ez a többség)

Ugyan megspórolod a könyvelő havidíját, de várható, hogy több költséged is lesz, hiszen egy-egy elhibázott bevallás után, neked kell utánajárnod a hibáknak, a drága idődből akár kétszer, vagy többször annyit kell eltöltened. Nem beszélve azokról a bírságokról, pótlékokról, amik a javítással járhatnak.

Még senki nem spórolta gazdagra magát

Már nem emlékszem, hol hallottam ezt a bölcs gondolatot, de azt gondolom, ha valaki gazdag, vagy jól teljesítő vállalkozásban látja a jövőjét, nem feltétlenül csak a végtelen spórolás a megoldás.

Való igaz egy döntéssel és jó eszközökkel meg tudod spórolni a könyvelőd munkadíját (akár 30-40 ezer Ft havonta), a fenti listából nyilvánvaló, hogy más formában, de ezért az összegért kevesebb időt, több frusztrációt és több költség kockázatát is megvásárolod. Érdemes erre gondolni mielőtt vállalkozásunk kárára végtelen spórolásba kezdünk.

Félreértés ne essék, ezt a cikket egyetlen könyvelő sem szponzorálta, mégis az aktuálisan forró témát látva fontosnak láttam, hogy ez a pár gondolat néhány olvasóhoz eljusson, hogy megfontolt döntést sikerüljön hozni a könyvelési díjak tekintetében.

Zárszó

Természetesen minden vállalkozás más és más, de saját példánkból is kiindulva a legjobb út a fejlődés és gazdagodás felé az állandó tanulás. Az egyetlen vagyontárgy, ami idővel csak többet ér és amit másoknak átadva csak még többet fial.

A cikk szerzője:

innvoice
Horváth Szabolcs

Értesülj tippek, hírek, sikertörténetek

Idei évünk az időspórolásról szólt, számos funkcióval akár egyenként is rengeteg időt tudtunk ügyfeleinknek megtakarítani. Tekintsük át, mi történt 2023-ban.
2023-ban ismét a pénzügyileg legmegbízhatóbb cégek minősítését kaptuk.
A 2023 július 1-től induló EPR, körforgásos termékdíjak kezeléséhez az Innvoice hatékony segítséget biztosít