Kedves könyvelő barátom!

Egy dolog közös bennünk: téged könyvelőt is, minket szoftverfejlesztőket is komolyan érintenek a NAV változások!

Ha olvasod a híreket, bizonyára Neked is feltűnik, hogy a NAV változások egyre inkább azt a célt szolgálják, hogy a magyar vállalkozások digitalizációjával egy versenyképesebb, átláthatóbb gazdasági környezet jöjjön létre.

Politikától mentesen úgy gondoljuk: ez tök jó, alig várjuk! Kevesebb adminisztráció, akár még az ÁFA bevallás is kész lesz segítség nélkül, hiszen 2021 januártól minden számlát láthat a NAV.

Na de hol marad a könyvelő szerepe?

A dinoszauruszoknak nem volt lehetőségük

Neked könyvelőként viszont van!

Hidd el, nem sértésből mondom, de mi programozók ugyanúgy múzeumba kerülünk 10-20 év után, ha képtelenek vagyunk alkalmazkodni. Ez az igazság. Azonban ezt nem kell katasztrófaként megélni, egyszerűen csak utáljuk a bizonytalan ismeretlent.

Erősen ajánlott irodalom: Michael E Gerber: A V-Mítosz
(Bookline-on is elérhető)

Programozóként ugyanúgy látjuk azokat a trendeket, melyek teljesen feleslegessé és értelmetlenné teszik az akár 5-10 éves technológiákat is.

Úgy látjuk, hogy a NAV online számla rohamos terjedésével a könyvelő szakmában is jelentős átalakulások várhatók. Lássuk az aktuális prognózisokat:

Átalakulóban a könyvelő szakma?

“Véleményem szerint a digitalizált világban egyre kevesebb olyan könyvelőre lesz szükség, akik csupán az adatok szakszerű feldolgozását végzik. Nem gondolom, hogy teljes mértékben helyettesíteni fogják a szoftverek a könyvelők munkáját, de az biztos, hogy már a közeljövőben nagy átalakuláson fog átesni a könyvelő szakma.”

Adatrögzítő feladatok eltűnése

“A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerint az is várható, hogy az online számla-adatszolgáltatás a jövőben minden számlára ki fog terjedni, és akkor a bevallásokat csak a külföldi számlákkal kell majd kiegészíteni. Ekkor az adatrögzítői feladatok valóban jelentősen csökkenni fognak, amely sok könyvelő munkáját teheti feleslegessé.”

Tanácsadói szerepre van szükség

5-10 éven belül nagyon is valószínű, az automatizálásnak köszönhetően az adatrögzítői feladatok valóban jelentősen csökkenni fognak, amely sok könyvelő munkáját teheti feleslegessé.

 Kitörési pontot jelenthet a szakmabeliek számára, ha összefogással nagyobb irodákat alakítanának ki. Együtt nagyobb szakmai tudást képviselnének, és értékesebb tanácsot nyújtanának ügyfeleiknek, kiegyenlítődhetne a terhelésük.”

A könyvelő szakma hosszú múltra tekint vissza.  Amivel manapság a könyvelő cégek helyzetét jellemezni lehet, az leginkább a harc a fennmaradásért.

“Talán ebben az évben már lesz némi profit is esetleg. Bízom benne, végre az ügyfelek akkor küldik az anyagjaikat, amikorra azt ígérték. Remélem kapok további ajánlásokat a meglévő kliensektől.”

Tudtad, hogy van egy hatalmas kiaknázatlan kliensadatbázisod? – valamit kellene vele kezdeni

Rengeteg külső tényező hathat a könyvelő irodák perspektívájára, de ami a legmeghatározóbb tud lenni, az a cégtulajdonos könyvelők fejében meglévő képzet cégük jövőbeli helyzetére vonatkozóan.

Mi lehet a megoldás?

20 éves szoftverfejlesztő cégként ugyanazt éltem át én is cégvezetőként, ami a könyvelői szakmában jelenleg zajlik. Nem elég az aktuális hozzáállásunkat, jelenünket “hosszabbítgatni”, egy teljesen új gondolkodásmódra van szükség.

A jövő vállalkozóinak tanácsokra, mentorálásra van szükségük, üzletük még sikeresebbé tételéhez!

Már most nyerő pozícióban vagy, használd ki!

Ügyfeleid ismernek, eddig is mindenben segítettél nekik, hatalmas erős a viszony.

Miért vagy nyerő pozícióban?

A jövő vállalkozásainak fejlesztéséhez külső segítségre van szükség, ők sokkal inkább fordulhatnak hozzád a meglévő könyvelést is végző szolgáltatóhoz. Éppen ezért számodra is, mint útelágazáshoz érkező könyvelő számára egy logikusan adódó választás az üzleti fejlődést támogató szolgáltatási köröd bővítése, amelynek csúcsán az üzleti coaching áll.

Az InnVoice cégvezetőjeként az üzleti coachingot 2015-ben ismertem meg, amikor Eszik Zoltánt,  az ActionCOACH nagyszerű mentorát felkerestem.

Egy dolog hamar világossá vált számomra:

Fejlődés, vagy bukás

Ahhoz, hogy ügyfeleink 10-20-30 év múlva is partnerükké válasszanak, már nem elég ugyanazt jól csinálni, amit eddig is. Gondolkodásmódbeli változásra van szükség, hiszen a világ nélkülünk is rohamosan változik.

 

Ha nyitott vagy egy beszélgetésre, töltsd ki az alábbi űrlapot és adj magadnak 15 percet Eszik Zoltánnal, aki az ActionCOACH üzleti mentoraként Veled együttműködve segít gondolkodni a saját jövőképedről: