Adatvédelem. Biztonság. Felhő?!

Adatvédelem szempontjából sokan még mindig úgy gondolják, hogy adatai a legnagyobb biztonságban egy olyan hordozón vannak, amit meg tudnak fogni fizikálisan.

Tévednek

Hibalehetőségek hada

A számítógépeden történő adattárolás rengeteg hibalehetőséget hordoz magában, arról nem is beszélve, hogy a számítógépünk nagyobb veszélynek van kitéve, mint a felhőnk. A saját laptopunkat feltörhetik, megfertőzhetik a vírusok széles spektrumával (trójai, féreg, malware és még sorolhatnám). Vírust bárhonnan beszerezhetünk elég egy figyelmetlen letöltés vagy egy elhalasztott frissítés. Leönthetjük mi, a gyerek, a kutyánk, a macskánk sőt a szomszéd Pistike is ha egy óvatlan pillanatban nem nézünk oda.

Felhőben az adatvédelem biztosítva van

Tapasztalataim szerint a leginkább az tartja vissza az embereket a felhő alapú adattárolástól, hogy az ott tárolt személyes dolgait a szolgáltató felhasználja, más is hozzáférhet. Alapvetően a szolgáltatónak elemi érdeke ennek megakadályozása, hiszen ezzel a szolgáltatás hitelét vesztené. A legtöbb felhő szolgáltató sokkal erősebb védelemmel rendelkezik, mint amit mi a saját számítógépünkön biztosítani tudunk, nem beszélve arról, hogy legtöbb esetben az adatok egyszerre számos helyen tárolva vannak, az adatmentések pedig teljesen automatikusak.

Tegyük a szívünkre a kezünket: mikor készítettünk utoljára saját gépünkről biztonsági másolatot (legnagyobb tisztelet a kivételeknek).

Mi is az a felhő alapú szolgáltatás?

A felhő szolgáltatásait a hálózaton keresztül érhetjük el, publikus felhő esetében az interneten keresztül, privát esetben a helyi hálózaton vagy az interneten. Többféle felhő alapú szolgáltatást különböztetünk meg. Közös bennük az, hogy a szolgáltatásokat a szolgáltató eszközein elosztva üzemeltetik.

Addig jár a korsó a kútra

6 éve felhőben tárolom az adataimat. Már ami belefér. Nagyon szeretem. Sokszor húzott már ki a csávából vizsgán, munkahelyen, különböző helyzetben amikor nagy előnyöm származott abból, hogy bárhol bármikor elő tudtam (és még mindig tudok) szedni egy információt, adatot, dokumentumot, fotót, zenét. Használok Google Drive-ot, Dropboxot, OneDrive-ot, PCloud-ot. Mindegyik egy kicsit mást tud. De nagyon fontos elolvasni az ÁSZF-et (Általános Szerződési Feltételek) mielőtt szolgáltatót választunk. Sokan használjuk a Google Drive-ot, de kevesen tudják, hogy amit a Google felületén használunk, azzal kapcsolatban a Google részére kiterjedt felhasználási jogokat is adunk (forrás: https://www.google.com/intl/hu/policies/terms/) Azaz minden e-mailünk, naptár bejegyzésünk, fájlunk hozzáférhető a Google számára. Olyan esetekben érdemes használni, amikor közösen kell dolgozni egy dokumentumon, ami véletlenül pont nem államtitok.


Mi az amire figyelni érdemes?

SOHA ne használjunk nyilvános wifi hálózatot! Egy jól szituált tolvajnak elég pár tízezer Forint és 100 méter, hogy beszerezze amire szüksége van. Megjegyzem számos nyílt hálózaton alapból tiltva vannak bizonyos oldalak. Szóval többnyire figyelnek ránk, mezei, gyanútlan felhasználókra.

Összefoglalva könnyebb így az élet. Bárhol bármikor bárhonnan elérem amire szükségem van. A kezemben tarthatom az adataimat. Ezzel pedig nagyon sok időm marad, hogy offline legyek.

Kipróbálom!