12.6 Importálás Excel táblázatból – Terméktörzs módosítása

12.6 Importálás Excel táblázatból – Terméktörzs módosítása

Ennek a funkciónak a hatására lehetőségünk van új termékeket importálni, vagy létező termékeket módosítani (pl: átárazni).

Kattintsunk jobbra fent a Fogaskerék -> Excel importálás -> Termékek menüpontra.

import1

Ezt követően megjelenik egy új ablak:

import2

Minta táblázat letöltése

Első lépésben kattintsunk a Minta táblázat letöltése hivatkozásra, melynek hatására a feltölthető üres Excel táblázat letölthető. Ebben vigyük fel az adatokat:

import3

 

 

A mezők többségére jellemző, hogy ha üresen hagyjuk, akkor létező termék esetében nem történik módosítás az adott adat tekintetében.

1. Cikkszám – kitöltése kötelező, ha új terméket viszünk fel, vagy a fenti képen is látható Azonosítás típus mezőben a Cikkszám mezőt választottuk ki, ugyanis ekkor a Cikkszám mező alapján tudja a program eldönteni, hogy új termékről van szó, vagy létező termék módosítása szükséges.

2. Termék neve – kitöltése új termék esetében kötelező.

3. EAN kód – kitöltése kötelező, ha a fenti képen is látható Azonosítás típusa mezőben az EAN kód mezőt választottuk ki, ugyanis ekkor az EAN kód alapján dönti el a program, hogy létező, vagy új termékről van-e szó.

4. VTSZSZJ – kitöltése nem kötelező

5. ÁFA kulcs – csak új termék esetében kötelező kitölteni, a létező ÁFA kulcsok közül választhatunk (a % jel elhagyható).

6. Termékcsoport – amennyiben használunk termékcsoportokat, akkor itt a főcsoport/alcsoport formátumban, a főcsoportot az alcsoporttól / (per) jellel elválasztva adhatjuk meg. Mindig adjuk meg a főcsoportot is, ellenkező esetben a beírt csoport főcsoportként mentésre kerül.

7. Termékcsoport #2 – másodlagos termékcsoport, használata a 6. pontban leírtakkal megegyezik.

8. M. egység – mennyiségegység, kitöltése nem kötelező.

9. Eladási árak – a termék eladási árai. Ha egy adott árhoz -1 -et adunk meg, akkor az abban az árcsoportban rögzített ár törlésre kerül.

A funkció hiányossága: jelenleg méretkezelt (fiók tároló) új termék nem vihető fel, mivel nincs a fiók tárolók felsorolására használható mező.

Kitöltött import táblázat feltöltése

Miután a fentiek szerint a táblázatot előkészítettük, töltsük fel. Ekkor még nem történik adatmódosítás, mentés, először csak az eredményről informál a program.

Az eredmény az alábbi ikonokkal jelenik meg:

unknown

Ismeretlen formátum, vagy egyéb hiba
 Ismeretlen fájlformátum, vagy nem a minta táblázat került feltöltésre. További információ a megjelenő hibaüzenetben olvasható.

 

critical

Kritikus hiba a táblázatban
 Ez az ikon arra utal, hogy olyan kritikus hiba van a táblázatban, ami megakadályozza, hogy a táblázat beemelésre kerüljön.

critical2

Kattintsunk a Fájl letöltése, hibák áttekintése pontra, melynek hatására az eredetileg feltöltött táblázat megjelenik, színekkel és hibaüzenettel jelölve a probléma okát.

A lila színnel látható hibák nem kritikusak, nem feltétlenül szükséges javítani, csak figyelmeztetés valami hiányosságra.

A piros színű sorok javítandók, vagy törlendők, enélkül nem tölthető fel a táblázat.

A letöltött, hibaüzeneteket is tartalmazó fájlban a javítások elvégezhetők, az újra feltölthető, az Új feltöltés hivatkozásra kattintva.

ok-warning

Nem kritikus figyelmeztetések, feltöltést nem akadályozza
A feltöltött táblázat figyelmeztetéseket tartalmaz, de nem akadályozza a feltöltést, azonban célszerű átnézni.

nocritical

Az ablakban a Fájl letöltése, hibák áttekintése pontra kattintva áttekinthetjük a nem kritikus figyelmeztetéseket.

Feldolgozáshoz kattintson ide! hivatkozásra kattintva a feldolgozás megtörténik.

Az Új feltöltés gombra kattintva a javított fájlt újra feltölthetjük.

ok-new

A feltöltött táblázat rendben van, nem tartalmaz hibákat
 A feltöltés rendben elvégezhető.

ok-upload

A feltöltés elvégezhető a Feldolgozáshoz kattintson ide! hivatkozásra kattintva.